Tehnici de fotografie pentru începători

 Dacă tot va place aceasta arta – fotografia, si sunteti la inceput,hai sa vedem ce e de facut ?

Cu toate acestea, nu există mai mult decât să faceți clic pe un buton și totul depinde de două lucruri: lumină și tehnică. Lumina este factorul cel mai important în orice tip de fotografie, însă cunoașterea diferitelor tehnici privind modul de valorificare a puterii sale este o parte esențială a fi un fotograf bun.

Iată câteva sfaturi și tehnici de bază cu privire la fotografie cu care puteți juca, dacă începeți doar în lumea fotografiei.

Expunere lunga

Una dintre cele mai versatile tehnici fotografice de stăpânit este expunerea îndelungată. Poate fi utilizat în numeroase situații, fie pentru a crea un efect dramatic și pentru a-ți arăta ceva ce ochii tăi nu pot vedea, fie ca un instrument pentru a documenta mai bine exact ceea ce poți vedea. Ideea este că lăsând obturatorul deschis pentru o perioadă mai lungă de timp, lăsați mai multă lumină și sunteți capabili să prindeți locul în care se deplasează sau spre. Lucrurile care se mișcă încep să curgă, în timp ce lucrurile care stau în staționare rămân așa. Dacă ați văzut vreodată imagini cu cascade cu acea apă încețoșată și curgătoare, asta s-a făcut cu o expunere în general de o jumătate de secundă sau mai mult. Dacă ați văzut imagini cu stele, aceste imagini au fost de obicei realizate la 15-30 de secunde. Din fericire, cu camerele digitale moderne, vă puteți juca cu expuneri îndelungate (sau oricare dintre aceste tehnici) și puteți obține feedback instantaneu despre modul în care se va dovedi imaginea, fără a fi nevoie să faceți calculele atente care au fost proeminente în zilele filmului.

Sfat: pentru expuneri îndelungate în timpul zilei, este probabil să aveți nevoie de un filtru de densitate neutră, care să reducă cantitatea de lumină care intră în obiectiv. Un trepied este, de asemenea, o necesitate, deoarece orice agitare a camerei îți poate strica fotografia.

Neclaritate de miscare (motion blur )

Legată de expunerea îndelungată este ideea de „estompare a mișcării”. Cu o expunere îndelungată, trebuie să puneți camera pe un trepied. Pentru a surprinde neclaritatea mișcării, camera trebuie să se miște în timp ce faceți imaginea. Viteza obturatorului dvs. ar trebui să fie mai mică, dar nu în măsura unei expuneri îndelungate. Întrucât o expunere îndelungată ar putea fi o secundă, zece secunde, douăzeci de secunde etc., o fotografie cu un obiectiv de neclaritate poate fi doar 1/30 din secundă, sau chiar 1/60, sau uneori chiar 1/200, în funcție de despre ce tragi și cât de repede se mișcă. Ideea este să „fotografiați” camera împreună cu subiectul dvs. în timp ce imaginea este capturată, astfel încât subiectul să pară mai în raport cu mediul înconjurător. Acest lucru necesită multă practică și experimentare cu o viteză lentă a obturatorului, dar rezultatele pot fi interesante.

Macro

Termenul macro m-a confundat întotdeauna. Fotografia macro se referă la fotografierea unor lucruri mici. Lucruri minuscule. Pentru mine, asta ar trebui să fie „micro”, nu „macro”, dar nimeni nu m-a consultat la apariția termenului. (FYI: Lentilele macro ale lui Nikon se numesc „Micro-NIKKOR”. Mâncare pentru gândire.)

În orice caz, fotografia macro este fascinantă. În lumea noastră orientată către oameni, uităm că există o lume cu totul diferită, la o scară mult mai mică, iar jucând cu fotografia macro, puteți aduce această lume la viață.

Munca macro necesită mai multe echipamente specializate decât multe alte forme de fotografie. Veți avea nevoie de un obiectiv special – un obiectiv macro – sau un obiectiv sau cameră cu funcționalitate macro. Dacă porniți de la o cameră de fotografiat, căutați o pictogramă a unei flori pe cameră. Activarea acestei funcții vă permite să vă concentrați la o distanță mai aproape de subiectul dvs., ceea ce este exact ceea ce aveți nevoie pentru a face lucrări macro. O cameră cu un obiectiv macro dedicat, însă, vă va oferi cele mai bune rezultate. Nu toate lentilele macro sunt create egale. Căutați una cu o mărire de 1: 1 sau mai mare și, în mod ideal, una cu o distanță focală mai mare. Am o lentilă macro de 105 mm, ceea ce este fantastic, dar există și lentile macro cu distanță focală mai lungă, care vă permit să fiți mai puțin apropiați de subiect. Acest lucru poate fi deosebit de util dacă subiectul tău este puțin înrădăcinat, cum ar fi un fluture. Există, de asemenea, alte unelte macro-specifice, cum ar fi tuburile de extensie, inelele de inversare, iluminarea macro-specifică și multe altele, dar este ceva la care să te uiți odată ce ai făcut tot ce poți cu echipamentul pe care îl ai.

Tehnici de fotografie pentru începători

2 comentarii la „Tehnici de fotografie pentru începători

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Derulează în sus

error: Alert: Content is protected !!